CIORBE/SUPE

SUPĂ CREMĂ DE LINTE PICANTĂ



”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este Lubita Iancu, mai bine zis Lulu, http://lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro/2016/02/martie-weekend-cu-spor.html, care are o grămadă de rețete minunate și tare rapide. A doua rețetă pentru provocare, se încadrează în meniurile de post;) Cu ocazia asta am testat și noul meu ajutor din bucătărie, CrockPot-ul, botezat Alin ;) Și-a făcut tare bine treaba, plus că m-a scăpat și de pasat supa. No, eu am deviat un pic de la rețeta lui Lulu, dar  a ieșit la fel de gustosă și picantă;)  Gata cu vorba să trecem la treabă ! :-*

INGREDIENTE:
Linte roșie 500 g,
Lobodă albă 1 legătură,
Lobodă roșie 1 legătură,
Ceapă verde 1 legătură,
Usturoi verde 2 fire,
Leurdă ½ legătură,
Pătrunjel ½ legătură,
Sare de roz 1 linguriță,
Boia de ardei dulce 2 lingurițe,
Ulei de măsline extravirgin 3-4 linguri,
Apă rece 2000 ml.

MOD DE PREPARARE:

 Verdețurile se spală, se curăță, apoi se toacă mărunt. Aparatul de gătit CrockPot se setează la funcția HIGH pentru 120 de minute. În vasul de ceramic se pun verdețurile, uleiul de măsline, lintea uscată ( nu-i nevoie să stea la hidratat!), se asezonează de sare, se completează cu apă, se amestecă, apoi se lasă la gătit. 







După cele 120 de minute, supa deja e cremă, se asezonează cu boia și 2 linguri de ulei de măsline, eventual se mai ajustează gustul de sare și se servește fierbinte simplă sau cu crutoane.





Spor și poftă bună. P.S. Pentru cei care nu dețin un aparat de gătit slow cooker, Lulu recomandă să folosiți lintea din conservă ;) pentru un timp mai scurt de fierbere. ;) http://lulu-povestidinbucatarie.blogspot.ro/2016/02/supa-iute-de-linte.html



SUPĂ CREMĂ DE CIUPERCI


Simplu și gustos, dar mai ales sănătos.

INGREDIENTE:

Mix de ciuperci de pădure cca. 200 g,
Ciuperci champignon cca. 300 g,
Ceapă verde 3-4 fire,
Usturoi verde 2 fire,
Morcov 1 bucată,
Păstârnac ½ bucată,
Cartofi albi 2 bucăți,
Ardei kapia 1 bucată,
Sare de Hymalaya 1 lingură,
Nucșoară rasă ½ linguriță,
Turmeric ½ linguriță,
Ulei de măsline cca. 100 ml.

MOD DE PREPARARE:

Legumele și zarzavaturile se curăță se toacă grosier și se pun la gătit în recipientul vasului CrockPot, se asezonează de sare, se adaugă 3 linguri de ulei extravirgin din măsline.










 Aparatul se setează la funcția HIGH ptr 1,30 ore. După ce s-au gătit legumele, se scot din vasul de ceramic (sincer n-am avut curajul să blenduiesc legumele direct în vas-ul de ceramic :D)  se ”blenduiesc” cu adaos de ulei de măsline, zeama obținută la fierbere, condimentele și 2-3 linguri de ulei de măsline. 





Supa cremă se servește fierbinte cu pâine prăjită sau crutoane. 


Spor și poftă bună! 


CIORBĂ CU CARNE AFUMATĂ, PERIȘOARE ȘI ZEAMĂ DE VARZĂ



Provocarea minunată @Traditie si gastronomie romaneasca inițiată  de  Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, a fost găzduită în luna ianuarie de Laura in minunata sa căsuța: http://casutalaurei.ro/tema-lunii-afumaturi/. Ca deobicei pe ultima sută de metri, apar și cu rețeta.
O ciorbă specifică și de nelipsit în familia mea, iarna, când gerul și viscolul, bate la geamuri. Bogată și sățioasă, pe gustul Zmeilor casei. Spor și poftă bună!


INGREDIENTE:
ceapă galbenă 1 bucată,
morcov 1 bucată,
păstârnac ½ bucată,
pătrunjel rădăcină ½ bucată,
țelină rădăcină 1 felie cca. 50 g,
ardei kapia roșu 1 bucată,
praz ½ bucată,
ulei de floarea soarelui 2-3 linguri,
carne afumată ( ciolan de porc) cca. 300 g,
carne de porc bucățele cca. 300 g,
foaie de dafin 2-3 bucăți,
piper boabe 5-6 bucăți,
coriandru boabe 2 bucăți,
boia dulce de ardei,
cimbru uscat,
zeamă de varză acră 1500 ml,
cartofi roșii 2-3 bucăți.
Pentru perișoare:
fleică de porc cca. 150 g,
pulpă de vită cca. 150 g,
orez cca. 50 g,
ceapă 1 bucată mică,
boia de ardei dulce,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
ou 1 bucată.

MOD DE PREPARARE:

Zarzavaturile se curăță, se toacă mărunt și se pun la călit în puțin ulei și apă, într-o oală de cca. 5000 ml., împreună cu bucățele de carne, cca. 10 minute la foc mic. 


Carnea afumată se pune la fiert într-un vas încăpător cu apă rece, cca. 30 de minute, după primul clocot, la foc mediu. Apoi se scoate din apa care a fiert se porționează și se adaugă la amestecul de zarzavaturi și varză, lăsându-se la fiert la foc mic cca. 30 de minute semiacoperit.



Între timp cele două feluri de carne se dau prin mașina de tocat, ceapa curățată și tocată mărunt se călește cu puțin ulei și apă, apoi se adaugă orezul, se asezonează de sare, piper și boia. Amestecul obținut din ceapă și orez, se adaugă la carnea tocată, amestecându-se până ce se înglobează cele două compoziții, iar pentru siguranță se adaugă un ou și se frământă bine până ce se obține un amestec omogen.

Perișoarele se adaugă la fiert împreună cu cartofii cubulețe, după ce s-a verificat ca cele două feluri de carne să fie fierte, lasându-se la fiert cca. 15 minute, la foc minim.
Între timp zeama de varză se dă în clocot separate și se adaugă după ce toate ingredientele s-au fiert, lasându-se încă 10 minute la fiert, după primul clocot.

 Se servește fierbinte cu ardei iuți sau smântână după gustul fiecăruia.
Poftă bună!






CIORBĂ DE BURTĂ

 La cererea prietenilor, am adus rețeta ciorbei de burtă preparată în CasaZmeilor.  
Clasica ciorbă de burtă, favorită de 2 dintre cei 3 zmei;) Deobicei ciorba  de burtă preparată de mine,  era albă, prin căutările mele, am zărit ciorbă de burtă cu adaos de morcovi și gogoșari acri;) Am trecut la treabă și a ieșit o deliciosenie.
  
 INGREDIENTE
 burtă de vită proaspătă curată 1000 g,
 rasol de vită 300 g,
sare iodată,
 foi de dafin,
 piper boabe,
 usturoi 3-4 căței,
 morcovi 1 bucată mare,
 ceapă 1 bucată,
 țelină cca 100 g,
 gogoșar acri 2-3 jumătăți,
 smântâna grăsime 12% 500g,
 gălbenuș de ou 5 bucăți.

 MOD DE PREPARARE:

 Burta se curată, se spăla cu apa rece și se pune la fiert întreagă, în apa rece, alături de rasol, morcov, ceapă, țelină, foi de dafin, piperul boabe siputina sare în oală minune, cca. 75 de minute de că primul fluierat al Kuktei. Se răcește oală, sub jet de apa rece, se scoate capacul, după ce nu mai iese abur deloc.





 Se scoate burta, se taie fâșii, la fel se procedează și cu carnea de pe rasol, apoi se pune în alt vas, peste care se strecoară zeamă rămasă. Între timp se taie gogoșarul bucățele, morcovul fiert rondele, se adaugă la ciorbă de burtă, lăsându-se să mai fiarbă cca. 10 minute.





 Smântâna se bate energic cu gălbenușurile de ou, adăugându-se în ciorba de burtă  la finalul fierberii, amestecându-se continuu pentru a nu se  "îmbrânzi" ( nu am găsit alt termen :D)  oul.




 Ciorba de burtă se servește fierbinte cu adaos de oțet, leuștean, ardei iute și usturoi după gustul fiecăruia. 


Poftă bună! 



CIORBĂ DIN CARNE DE OAIE

Daaa, nu sunt sărbători pascale, nouă ne place carnea de oaie/miel în orice perioadă a anului ;) Sunt mulți cârcotași, ce asociază carnea de oaie/miel doar cu sărbătorile pascale ;) La stână, carnea de oaie se consumă toată perioada anului. Aduc o ciorbiță simplă, aaa, tot așa, unii vor cârcoti, că nu-i ciorbă și supă, că nu e acră;) Nouă ne-a plăcut, iar cei care au dorit-o mai acră, s-au folosit de clasicul oțet sau ardeii iuți oțețiți ;) Spor și poftă bună!  



INGREDIENTE:

Pulpă de oaie cca. 300 g,
Costițe de oaie cca. 300 g,
Ceapă galbenă 1 bucată,
Morcovi 2 bucăți,
Păstârnac 1 bucată,
Pătrunjel rădăcină 1 bucată,
țelină cca. 100 g,
gulie ½ bucată,
sare iodată,
foi de dafin
piper proaspăt măcinat,
verdeață: pătrunjel și leuștean câte ½ legătură,
paste risoni de la Barilla cca 100 g.

MOD DE PREPARARE:

Carnea de oaie se fierbe în apă puțin sărată, cca. 25 de minute, se spumează după nevoie.


 Între timp legumele se curăță, apoi se toacă mărunt. Legumele tocate se călesc cu puțin ulei și zeamă de carne fiartă, cca 5 minute, apoi se adaugă carnea fiartă și supa strecurată, lăsându-se la fiert cca. 30 de minute la foc mic, neacoperit. 




Noutatea acestei ciorbe, ar fi înlocuirea orezul cu paste risoni de la Barilla. Spre finalul fierberii se adaugă pastele risoni și se mai lasă la fiert, cca. 10 minute la foc mediu, neacoperit. Ciorba se servește ca atare, sau acrită cu oțet/smântănă, acompaniată de ardei iute, asezonată cu verdeață. 
Spor și poftă bună. 


                                                       SUPĂ DE ARDEI UMPLUȚI




Ei, uite că am adus o nouă grozăvie, cum ar spune cineva, Supă de ardei umpluți, pentru provocarea @Traditie si gastronomie romaneasca propusă de  Gina Bradea, mai bine zis:  http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre. Luna aceasta sunt gazdă, ceea ce-mi face o mare onoare și chiar plăcere.  Este o supă specifică zonei Ardealului/Transilvania, am savurat-o prima dată, acum vreo 19 ani la Unirea, mi-a rămas întipărită în minte și acum i-a venit sorocul s-o transmit și virtual. Spor și poftă bună!
Ingrediente pentru supă:

morcovi  1 bucată,
pătrunjel rădăcină  1 bucată,
ceapă galbenă 1 bucată,
ouă 1 bucată,
bulion de roșii 200 g,
2 linguri smântâna
pătrunjel verde,
sare iodată,
 piper  proaspăt măcinat,
boia de ardei dulce.

Ingrediente pentru ardei: 

carne tocată amestec vită+porc 500 g,
orez cu bob rotund 100 g,
ouă 1 bucată,
sare iodată,
piper  proaspăt măcinat,
boia de ardei dulce.
ceapă galbenă 1 bucată,
morcovi  1 bucată,
roșie 2 bucăți,
ardei grași 8 bucăți.

 MOD DE PREPARARE:

Zarzavaturile se curăță, se spală și se taie cubulețe, se călesc în puțin ulei și apă, într-un vas înalt, de cca. 4000 ml, până devin translucide, se asezonează de sare, piper si boia, apoi se adaugă apă și se lasă la fiert la foc mic.
Între timp ne ocupăm de pregătirea ardeilor. Ceapa și morcovul se curată, apoi se dau pe răzătoarea fină. Se pun la călit în ulei de măsline, cca. 5 minute, se adaugă carnea tocată, orezul ales și spălat lăsându-se la foc mic, cca. 10 minute, până se evaporă tot lichidul. După ce s-a răcorit compoziția de carne se adaugă oul, se asezonează de sare, piper și boia de ardei dulce.



Ardeiilor li se taie cotorul, se curată de semințe și se umple cu amestecul de carne, apoi li se pune capac câte o felie de roșie.
 După ce supa a început să clocotească, se adaugă ardeii umpluți și se lăsă la fiert, la foc mic cca. 30 de  minute, semiacoperit. Dacă mai este nevoie se mai adaugă apă cât să depășească înălțimea ardeilor.  

După ce s-au fiert ardeii se prepară un sos, din: ou, bulion și smântână, ce se adaugă ușor, ușor în supă ca să nu se taie și să se obțină o textură fină. Supa se servește fierbinte, presărată cu pătrunjel și cu smântână. Spor și poftă bună!






Ei, uite că s-a răcorit și am adus o ciorbă dulce din carne de pasăre, pentru provocarea @Traditie si gastronomie romaneasca propusă de  Gina Bradea, mai bine zis:  http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre. Luna aceasta sunt gazdă, ceea ce-mi face o mare onoare și chiar plăcere. Mult mi-a trebuit să mă hotărăsc pentru o anumită temă li cum spuneam brusc m-am luminat, ciorbe/supe, dulci, acre cu legume, carne și de ce nu fructe. Iacă, am adus acum o ciorbă dulce, la cererea unie dragi prietene din Timișoara, care a aterizat pe meleaguri străine ;) Daaa, știu polemica, ciorba e musai să fie acră, dar eu așa am pomenit acasă, ciorba dulce, fiecare o acrește cum vrea, la noi deobicei cu smântână, iar bărbații casei cu oțet de la ardei iute ;)

CIORBĂ DULCE DE PASĂRE



 INGREDIENTE:
Spinări de pasăre, preferabil de țară: 4-5 bucăți,
ceapă galbenă 1 bucată,
morcov 2 bucăți,
pătrunjel rădăcină 1 bucată,
păstârnac 1 bucată,
ardei gras 1 bucată,
țelină 1 bucată mică,
roșii cherry cca. 200 g,
dovlecei mici, mic, adică un fel de baby;), 2-3 bucăți
leuștean cca. 1/2 legătură,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
pătrunjel frunze sau ceapă chives pentru ornat,
tăiței de casă cca. 250 g,
Opțional oțet de la ardei iute.

MOD DE PREPARARE:

Spinările de pui se spală și se pun la fiert în apă rece cu puțină sare la foc mediu, neacoperit ptr. cca. 20 de minute, se spumează după ce a început să clocotească.  Între timp legumele se curăță, se spală și se taie cubulețe, se călesc în puțin ulei și apă, în alt vas, până devin translucide, apoi se adaugă carnea și zeama strecurată  de impuritățile lăsate la fierbere. 




Se asezonează de sare, piper și boia. Roșiile cherry se fierb separat în puțină apă, cca. 15 minute la foc moderat, neacoperit, apoi se trec prin strecurătoare, (roșiile cherry au multe semințe!), și se adaugă la ciorba de pasăre împreună cu leușteanul tocat mărunt.


După ce au fiert toate zarzavaturile se adaugă la final tăiței de casă, vreo 2 mâini, personal îmi place ciorba deasă și se lasă la fiert, neacoperit cca. 5 minute. 

Se acrește după gustul fiecăruia cu smântănă sau oțet de la ardei iute. Spor și poftă bună!




CIORBĂ DE MIEL

Da, o altă variantă a ciorbei de miel. De data asta a fost provocarea #provocareaSunfoo SunFood Fructe Si Legume. Am adus nou cubulețe de roșii și pentru  mine, chiar nou, nouț loboda roșie. Nu am gătit până acum lobodă. Sincer, dă tare bine în farfurie. Gata cu vorbăria spor la treabă, dacă anul acesta am adus târziu rețeta, vă va fi de folos anul viitor;)

INGREDIENTE:

mușchii din spate ai mielului (mai bine spus șira spinării) cca. 700 g.,
coada de miel,
ulei de floarea soarelui 2 linguri,
morcovi 2-3 bucăți,
apio 50 g,
păstârnac 25 g,
pătrunjel rădăcină 50 g,
gulie verde 200 g,
ardei kapia 1/2 bucată,
roșii cuburi din conservă SunFood,
ceapă verde 1 legătură,
usturoi  verde 1 legătură,
leuștean 1/2 legătură,
leurdă 1/2 legătură,
untișor 1 legătură,
tarhon 2-3 fire,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
gălbenuș de ou 4-5 bucăți,
borș de legume cu smântână Delikat 2-3 linguri.

MOD DE PREPARARE:

Carnea se spală, se porționează și se pune la fiert în apă rece cu puțină sare, cca. 25 de minute la foc mediu, semiacoperit. Se spumează la nevoie. Zarzavaturile se curăță, se spală și se taie bucățele. Verdețurile se curăță, se spală apoi se toacă mărunt. 



Toate acestea se călesc scurt în puțin ulei de floarea soarelui și apă. Se adaugă carnea fiartă și zeama strecurată. Se asezonează de sare, piper, roșiile cuburi și se lasă la fiert cca. 25 de minute. Se drege cu gălbenuș de ou bătut. 





Spor și poftă bună!


Supă de bibilică


Nu este complicat, dar foarte savuroasă. Nou am adus în supa de carne, frunzele de leurdă, vă asigur că a fost tare gustoasă, dacă Zmeișorii au mâncat de trei ori din ea ;) Pentru curioși aveți aici informații despre bibilică:http://ro.wikipedia.org/wiki/Bibilic%C4%83
INGREDIENTE
bibilică 1 bucată de cca. 1600 g,
ceapă galbenă 2 bucați,
morcovi 2 bucăți,
dovlecel 1 bucată,
gulie albă 1/2 bucată,
ardei kapia 1/2 bucată,
pătrunjel rădăcină 1 bucată,
păstârnac 1/2 bucată,
apio adică tijă de țelină 1 felie 2-3 fire,
leurdă 4-5 fire,
sare iodată,
amestec de piper alb, roșu, verde
coriandru 1 boabă,
tăiței de casă cca. 300 g.


MOD DE PREPARARE :

Legumele se curăță și se pun la fiert întregi, împreună cu leurda, tijele de apio, bibilica întreagă și mirodeniile, la foc mediu cca. 60 de minute cu cca. 4000 ml apă rece.





Am folosit din nou vasul minune, Kukta în cazul meu, (se poate folosi MultiCooker-ul sau mai nou CrockPot-ul), astfel am redus timpul de fierbere la cca. 35 de minute, de când începe fluiere.
 După ce s-a fiert carnea, se strecoară supa în alt vas, se asezonează de sare și se dă din nou la gătit.
Tăițeii de casă se fierb separat, în apă clocotită cu puțină sare. După ce au fiert, se strecoară și se adaugă la supa de carne.


Se servește fierbinte, presărată cu verdeață tocată mărunt și după gustul fiecăruia simplă, sau cu legumele și carnea fiartă;)
Spor și poftă bună! ;)










Supă de roșii cu ciuperci uscate

O minunăție de supică, dulce acrișoară, plină de vitamine, numai bună în această perioadă, mai ales că ne aduce aminte de vară;) Spor și poftă bună! ;)

INGREDIENTE:

roșii  întregi în sos de la Sun Food, @gatesc cu SunFood,  1 conservă,
ceapă galbenă 1 bucată,
morcov 1 bucată,
pătrunjel rădăcină 1 bucată,
păstârnac 1/2 bucată,
gulie albă 1/2 bucată,
țelină rădăcină o felie mărinimoasă,
ardei kapia 1 bucată,
ulei extravirgin de măsline,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
foaie de dafin,
frunze de leuștean congelate 1 linguriță,
mix de ciuperci uscate din gama Delluxe de la LIDL.

MOD DE PREPARARE:

Se spală și se curăță toate legumele, apoi se toacă foarte mărunt, m-am ajutat cu răzătoarea Moulinex. Ceapa se pune la călit in ulei și puțină apă, se adaugă rădăcinoasele tocate julien, ardeiul bucățele, roșiile din conservă tocate mărunt, se asezonează de sare, piper foaie de dafin, se completează cu apă și se lasă la fiert cca. 30 de minute la foc mic, neacoperit. 





După ce s-au combinat gusturile, se adaugă bulionul (rețeta aici: http://www.bucataras.ro/retete/bulion-panacris-35539.html), se adaugă frunzele mărunțite de leuștean, apoi se amesteca ușor cca. 15 de minute la foc mic, neacoperit. Între timp se pun ciupercile uscate la hidratat în apă clocotită, conform instrucțiunilor cca. 40 de minute. După ce s-au hidratat, se mărunțesc după caz, apoi se adaugă în supa de roșii și se mai lasă la fiert la foc mic, cca. 15 minute.


  Se servește fierbinte presarată cu verdeață,  fără niciun pic de pâine. Spor și poftă bună!



CIORBĂ DE IEPURE


INGREDIENTE

măruntaie de iepure cca. 500 g. ( spate, gât, organe),
ceapă galbenă 1 bucată,
praz partea albă 1 bucată,
pătrunjel rădăcină 1 bucată,
păstârnac 1/2 bucată.
țelină o felie,
gulie o felie,
morcov 1 bucată medie,
untură de casă de la garniță în care au fost conservați cârnații afumați 2 linguri,
leuștean verde 2-3 fire,
cartofi roșii de Covasna 2 bucăți,
roșii tocate conservate de la SunFood 1 conservă
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
coriandru 2 semințe,
boia de ardei,
foaie de dafin 1 bucată,
paste pătrate mari de la Băneasa,
verdeață pentru ornat.

MOD DE PREPARARE:


Ceapa și prazul curățate, tocate mărunt se pun la călit în untura cu aromă de cârnați afumat șipuțină apă. 
Zarzavaturile se curăță, se toacă mărunt și se adaugă la amestecul de ceapă și praz dinstuit. După ce legumele sticlesc, se adaugă bucățile de carne mărunțite, se completează cu cca. 3000 ml apă rece, apoi se lasă la fiert la foc mediu, semiacoperit cca. 30 de minute. 


După ce s-a scurs timpul de fierbere, se adaugă cartofii tăiați bucățele, se asezonează de sare, piper, boia, adăugându-se boabele de coriandru și foaia de dafin. Se lasă la fiert cca. 15 minute până se înmoaie cartofii, la final se adaugă roșiile mărunțite și pastele, lăsându-se la fiert cca. 5 minute, până se umflă pastele. 
Ciorba se servește fierbinte presărată cu verdeață, cu ardei iute sau smântână, atenție fără pâine sau mămăligă. Spor și poftă bună! 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu