CONSERVE



ZACUSCĂ CU CIUPERCI


Provocarea @Traditie si gastronomie românească propusă de  Gina Bradea, mai bine zis:  http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, continuă. Luna aceasta e găzduită de http://liligospodini.blogspot.ro/2015/09/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html, ce ne propune ca temă: ”Toamna și darurile ei!” și ne îndeamnă să pregătim ”conserve, muraturi, prajituri, ciorbe, dar si alte bunatati cu legumele si fructele ce le culegem toamna.”
După o minunată plăcintă cu dovleac, o salată mixtă de legume pentru iarnă, aduc și o varianată de zacuscă cu ciuperci, recunosc e prima oară când schimb rețeta clasică de zacuscă și adaug ciuperci. Sper că o să vă placă ;) Noi, deja am devorat un borcănel ;) 



INGREDIENTE:

Vinete 20 kilograme,
Ardei capia 10 kilograme,
Bulion de roşii 6 litri,
Ceapa albă 2 kilograme,
Ciuperci pleurotus 1,5 kg,
Ulei 2 litri,
Foi de dafin,
Piper boabe,
Sare iodată grunjoasă.

MOD DE PREPARARE:

Vinetele se coc pe grătar la foc de lemne. Se curăţă şi se lasă la scurs. Cu ardeii capia se procedează la fel, doar ca ei se pun intr-un vas cu capac, se presară sare, se lasă acoperit cca. 30 de minute. Apoi se curăţă de coajă, codiţe şi seminţe, folosind cât mai puţin apa. 







 Între timp se curăţă ceapa, se toacă mărunt şi se pune la călit în 500 ml. de ulei. Ciupercile pleurotus se spală, se curăță apoi se taie felii subțiri. Când s-a albit ceapa se adaugă, feliile de ciuperci și se lasă la călit cca. 10 minute la foc mediu, neacoperit. 




Apoi se adaugă ardeii  curăţaţi şi tocaţi mărunt. Se lasă se dea în clocot, apoi se adaugă vinetele scurse şi tocate. Se adaugă restul de ulei, bulionul de roşii, se asezonează de sare, se adaugă foile de dafin şi boabele de piper după gust. 






Se lasă la fiert la foc mic sau în cuptor pentru cca.4  ore, până cand se ridică uleiul la suprafaţă.



Zacusca se pune în borcanele sterilizate în prealabil în cuptorul încălzit. Se lasă la dunst cald până a doua zi. 






Apoi se tichetează și se depozitează în cămară. Spor și poftă bună!


P.S. Mi-au ieșit 17 borcane de cca. 400 g și 5 borcane de cca. 800 g ;)



Luna aceasta sunt gazda minunatei provocări MisteryBoxChallenge propusă de http://saffronanddates.blogspot.ae/2014/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html, așa că musai să ”prestez” bunăciuni cu vedeta principală ardeiul iute ;) Închei luna cu o salată picantă aromatizată cu lămâie.

SALATĂ DE ARDEI IUȚI, ȚELINĂ, HREAN ȘI LĂMÂIE CONFIATĂ



INGREDIENTE:

Ardei iuți verzi cca. 500 g,
țelină rădăcină 1 bucată,
hrean rădăcină 1 bucată,
zahăr tos 100 g,
oțet din vin alb 9 grade 300 ml,
lămâie confiată sau citronat 100 g.

MOD DE PREPARARE:

Ardeii iuți se spală, se taie codițele. Țelina și hreanul se curăță, se spală și se lasă în apă rece. Toate ingredientele se taie mărunt, recunosc, m-am folosit de robotul de bucătărie, din dotare, folosind pentru ardei partea cu rindea, iar pentru țelină și hrean partea cu răzătoare,  astfel am terminat repede, și mai laes fără lacrimi și usturime. 






Legumele tocate se amestecă cu zahărul, oțetul și lămâia confiată, lăsându-se la odihnă până a doua zi. Amestecul de legume, împreună cu zeama lăsată, se pune în borcane sterilizate, ce se căpăcesc, etichetează, ”fotografiază”, în cazul meu. 






Numai bune ptr zilele de iarnă lângă o ciorbă fierbinte și de ce nu, puse peste o friptură;) Spor și succes!







ARDEI IUȚI ȘI STAFIDE  ÎN OȚET



O nouă rețetă pentru provocarea MisteryBoxChallenge propusă de Cerasela Badr el Din, http://saffronanddates.blogspot.ae/2014/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html,.
Luna aceasta vedeta propusă este ardeiul iute!!!!!
Am adus o combinație inedită ce am descoperit-o pe Bucataras.ro, postată de prietena mea dragă, Mihaela Rozsnay, simplă și la îndemâna oricui. Spor și succes.

INGREDIENTE:

ardei iuți roșii 500 g,
sare de murături 1 lingură mare,
oțet de Topoloveni 9 grade 300 ml,
zahăr 150 g,
stafide cca. 100 g.

MOD DE PREPARARE:

Ardeii se spală, se taie codițele dacă sunt mai lungi. Se sterilizează 3 borcane de 400 g, în care se așează estetic ardeii în borcane, printre ei strecurându-se stafidele. 





Oțetul se fierbe ca. 5 minute, împreună cu zahărul și sarea, apoi se toarnă fierbinte peste ardeii și stafidele aranjate frumos în borcan. 



Nu e nevoie de nicio mirodenie, stafidele fac totul ;) E simplu, dar aromat, dulceag-picant. 






CASTRAVEȚI MURAȚI DE VARĂ



E primul an când pregătesc astfel de castraveți. Nici mie nu-mi vine să cred, dar după experiența de anul trecut, când la Mangalia, Zmeișorii nu se mai săturau de castraveți murați de vară, achiziționați de la piață, dintr-un butoi imens, am zis, dar ce eu nu pot face??? Zis și făcut, vreau să vă spun că toată vara am avut castraveți murați ;) Minunați și răcoritori ;) M-am gândit că vă va fi de folos  această rețetă, simplă, ieftină și gustoasă ;)

INGREDIENTE:

Castraveți mai mărișori cca. 3000 g,
Sare mare 1 lingură/litru de lapă,
Mărar pentru murături 2-3 tije,
Usturoi 4-5 căței,
ardei iute 4-5 bucăți,
Pâine veche de-o zi 2 felii sau un colț,
Tifon sau pânză mai subțire,
Borcan mai mare de minim 5000 ml 1 sau 2 bucăți.

MOD DE PREPARARE:

 Castraveții se spală, dacă sun mai groși se taie în două sau patru. Pe fundul borcanului se așează câteva bețe de mărar, chiar și cu flori. 







Se așează castraveții în picioare, sau culcat cum vă este mai la îndemână. Se umple borcanul cu apă rece, măsurându-se cantitatea de apă, cu o cană gradat, sau ce aveti la îndemână, eventual o sticlă cu capacitatea de 1000 ml,  apoi se răstoarnă apa într-un vas încăpător, se adaugă sarea, cum spuneam 1 lingură de sare la un litru de apă, se pune la foc mic, cca. 10 minute, amestecându-se continuu până se dizolvă sarea, apoi se adaugă călduță peste castraveți.



 Se asezonează de usturoi, și ardei iute, iar la final, pâinea împachetată în tifon, sau o pânză subțire se punea deasupra castraveților, astfel încât să fie acoperită de saramură. Pâine ajută la fermentare, ceea ce permite să avem castraveți murați la soare în minim 2 zile da caniculă, sau 4 zile călduroase. Nu vă impacientați dacă lichidul se va tulbura, face parte din procesul de murare. După ce castraveții au prins o culoare kaki, gen uniforme de armată :D
 Se transferă în recipiente ce le puteți depozita în frigider, se adaugă și lichid, eu am greșit prima oară și s-au înmuiat, așa că a doua rundă, am completat cu lichid, astfel mai rezistă și acum în frigider, asta după vreo 2 săptămâni. Spor și poftă bună!




SALATĂ MIXTĂ CU LEGUME PENTRU IARNĂ



Provocarea @Traditie si gastronomie romînească propusă de  Gina Bradea, mai bine zis:  http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, continuă. Luna aceasta e găzduită de http://liligospodini.blogspot.ro/2015/09/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html, ce ne propune ca temă: ”Toamna și darurile ei!” și ne îndeamnă să pregătim ”conserve, muraturi, prajituri, ciorbe, dar si alte bunatati cu legumele si fructele ce le culegem toamna.”
După o minunată plăcintă cu dovleac, am intrat în teritoriul conservelor, ce vor fi savurate de-a lungul lunilor reci de iarnă. După o raită în mediul virtual după o rețetă ușoară, am apelat tot la caietul vechi de rețete, care stă cam stingher în biblioteca din bucătărie. Sper că o să va placă salata mixtă de legume pentru iarnă, vă asigur că e cea mai ușoară variantă.

INGREDIENTE:

gogonele verzi și pârguite 2 kg,
ardei kapia 2 kg,
gogoșari 2 kg,
castraveți mai mărișori 2 kg,
ceapă galbenă 1 kg,
conopidă 1 kg,
morcovi 1 kg,
țelină rădăcină cu tije 2 bucăți,
sare neiodata (de murături) 300 g,
oțet 300 ml,
zahăr 300 g,
boabe enibahar,
semințe de muștar,
boabe de piper,
hrean 2 rădăcini,
foi de dafin,
mărar uscat.

MOD DE PREPARARE:

 Legumele se spăla, se curată ( de semințe, cotoare, de coajă etc.) se dau pe rindea ( eu am folosit Robotul, în 10 minute nu am avut ce face;) ). 









  
Tijele de țelină se păstrează întregi. Conopida se desface buchetele mici și se adaugă la legume. Oțetul, zahărul și sarea se amestecă energic, adăugându-se peste amestecul de legume, se amestecă ușor și se lasă de seară până dimineață. A doua zi se așează amestecul de legume în borcane (curate, uscate și răcite) cu amestecul de legume. în fiecare borcan se pune 1 boabă enibahar, câteva semințe de muștar, boabe de piper, foaie de  dafin, mărar uscat, tije de țelină și o bucată de hrean.




 Borcanele se închid ermetic și se așează cuminți în cămară, până la iarnă. Poftă bună! 





ROȘII CHERRY PENTRU IARNĂ
Multumesc http://www.retetedesuflet.ro/, adica Brindusa pentru idee ;) 


Ingrediente:
§  Roșii cherry cca. 500 g,
§  Usturoi 4 căței curatati,
§  frunze de busuioc,
§  4 borcane cu capac filetat,
§  1 oala mare cu capac (în care să intre borcanele cu totul)

MOD DE PREPARARE:
Roșii cherry sănătoase fără crăpături, se spală și apoi se așează în borcane steriliztate. Se adaugă cățeii  de usturoi, mărunțiți, cca. 1 cățel /borcan.și 4 frunze de busuioc.





ATENȚIE!!!!!:
NU SE PUNE SARE, NU SE ADAUGĂ APĂ.
Se închid borcanele etanș.

Într-o oală cu fund triplu, se așează câteav straturi de ziare, sau reclame, ce ne intoxică poșta:D Eu n-am avut, așa că am folosit hârtie de copt, un pic ciufulită ;) Se așează borcanele în poziție verticală, se umple oala, astfel încât șă depășească nivelul borcanelor, apoi se pune oala la fiert, la foc mediu, după ce a ajuns la punctul de fierbere, se reduce focul la minim, se acoperă cu un capac și se lasă la sterilizat cca. 60 de minute.

Borcanele se lasă să se răcească în apă, până a doua zi ;)
Roșioarele astfel conservate se vor folosi în timpul iernii la asezonarea pizze-lor sau a pastelor. Simplu, rapid și gustos;) Spor și success!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu