FEL PRINCIPAL

CIOCĂNELE DE PUI AROMATIZATE ȘI COAPTE  ÎN PUNGĂ


Simplu și la îndemână oricărui începător în ale bucătăreli;), cu atenție și un pic de răbdare veți obține cele mai delicioase ciocănele de pui ;) 

INGREDIENTE:

Ciocănele de pui 20 bucăți,
Sare de mare cu oregano, cimbru, rozmarin 2 linguri,
Boia de ardei dulce 2 linguri,
Amestec de piper alb, negru, roșu și coriandru 1 lingură,
Ulei de măsline 2 -3 linguri,
Pungă pentru coacere 1 bucată.

MOD DE PREPARARE:

Ciocănele se pun în punga pentru coacere, se adaugă toate mirodeniile, inclusiv uleiul de măsline,  apoi se masează ușor pe din afara pungii , că să se înglobeze toate ingredientele ;) apoi se sigilează punga, se înțeapă din loc, în loc, se dă la gătit în cuptorul preîncins cca. 35 de  minute la 180 grade, adică foc mediu.





 Punga cu ciocănele se scoate  din cuptor, se desface cu atenție ca să nu vă ardeți cu aburul emanat ;), se savurează cu garnitura preferată și salată de sezon ;)



 Spor și poftă bună! 

IEPURE CU VEGETALE ȘI SMÂNTÂNĂ


No, inițial am vrut un gulyas sau paprika din carne de iepure, până la urmă am obținut un hybrid :D, tare și tare bun. Lecturați rețeta, luați-vă inima în dinți, strângeți tot din dinți și mai ales din ochi, preparați rețeta, gândindu-vă că e pui sau curcan, apoi savurați ;) Sigur vă veți reconsidera ideea asupra preparatele din carne de iepure ;) Spor și poftă bună!  

INGREDIENTE:

Iepure 1 bucată întreagă (fără cap:D), cca. 1200 g,
Praz 1 tijă,
Ardei kapia 1 bucată,
Morcovi baby cca. 200 g,
Leurdă 1 legătură,
 Pătrunjel verde 1 legătură,
Sare de mare cu rozmarin, busuioc și cimbru 1 lingură,
Piper roșu, alb și negru cca. ½ linguriță,
Boia de ardei dulce 2 linguri,
Foi de dafin 2 bucați,
Smântână de gătit cca. 200 ml,
Amidon din porumb 3 linguri,
Pastă de roșii 2-3 linguri.

MOD DE PREPARARE:

Iepurele se spală, apoi se porționează.


Recunosc, că m-a folosit tot de noul ajutor din familia Zmeilor, CrockPot-ul botezat Alin;), dar voi vă puteți folosi de cuptorul din dotare ;) Se curăță legumele, apoi se mărunțesc. Într-un vas termorezistent se pun bucățile de iepure, se adaugă prazul rondele, ardeiul kapia rondele, leurda și pătrunjelul tocat mărunt, se asezonează de sare, piper, boia, foi de dafin se completează cu apă și se lasă la gătit, cca. 60 de minute, la foc mic în cuptor, la HIGH la CrockPot. 





Amidonul se dezleagă, adică se amestecă, cu pasta de roșii și smântâna lichidă, până ce se obține un lichid omogen, apoi se adaugă peste carnea de iepure, lăsându-se la gătit cca. 15 minute, în cuptor și 30 de minute la CrockPot ;) 



Acest fel de mâncare principal se servește ca atare sau ideal cu pasteeee ;) Așa l-am ”păpat” mereu acasă, în copilărie ;) 



Sățios, savuros și fără colesterol :D ;) 

ARDEI UMPLUȚI CU OREZ, CIUPERCI ȘI NUCĂ

   

Am tot auzit de acești ardei minunați umpluți cu nucă și ciuperci;) Le-a venit rândul;) Interesanți și buni, dar tot aceia cu un pic de cărniță sunt apreciați în familia Zmeilor :D ;) Cică bifat, probat și dat la arhivă :D :)) V-am adus rețeta, poate voi veți avea mai mult succes în familie ;) Spor și poftă bună! 

INGREDIENTE:

Ardei gras verde 8 bucăți,
Ceapă roșie 1 bucată,
 Ciuperci champignon brune 6 bucăți,
Morcovi 2 bucăți,
Miez de nucă cca. 150 g,
Mărar verde 1 legătură,
Orez cu bobul rotund cca. 250 g,
 Sare de mare 1 linguriță,
Piper proaspăt măcinat ½ linguriță,
Boia de ardei dulce 1 linguriță,
Ulei de măsline 1 lingură,
Bulion 500 ml,
Apă 500 ml.

MOD DE PREPARARE:

Ceapa, morcovii, ciupercile se curăță, apoi se mărunțesc și se pun la călit împreună cu orezul,  uleiul de măsline și puțină apă, cca. 10 minute la foc mic, la final se adaugă și miezul de nucă măcinat. După ce s-au călit legumele se asezonează de sare, piper și boia.







 Între timp se curăță ardeii astfel: se taie capacul astfel încât să rămână și codița, apoi se curăță de miez și semințe. 
Ardeii se vor umple cu amestecul de orez, ciuperci și nucă, apoi se așează într-un vas termorezistent (eu l-am folosit pe Alin, CrockPot-ul din dotare!), se acoperă cu capacele din ardei, apoi se adaugă bulionul și apa și se lasă la gătit, în cazul meu la aparatul CrockPot cca 180 de minute ;) la functia HIGH, ceea ce, la un cuptor clasic, ar însemna 180 de minute, la minim, acoperit, bineînțeles ;) 









Spor și poftă bună;)




PIEPT DE RAȚĂ CU FISTIC,  CITRICE ȘI RUCOLA


;) No, am o problemă, am creat acest minutat fel, la plesenală, n-am notat ce am pus în oala minunată a vasului CrockPot, așa că acum trebuie să scriu rețeta din poze și gustul ce l-am savurat ;) Eu vă asigur că papilele mele gusative încă mai au memorie ;) Această rețetă e dedicată provocării http://panacris.blogspot.ro/2016/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html
Lista misterioasă propusă de mine conține: Alliaceae (ceapă verde, usturoi verde, leurdă, chives, ceapă galbenă/roșie/albă), salate de sezon (verde, roma, valeriană, rucola, andive, spanac, untișor), ridichii,  tuberculi (cartofi roșii/albi/violet/dulci/napi), rădăcinoase, carne de iepure/rață, oua, faina, lactate, citrice (limete, lămâie, portocale, grapefruit roșu/galben, pomelo, sweetie) și ingredientul vedetă: FISTIC-ul ;)
Sper că v-am atras atenția, nu-i deloc greu, doar un pic cam costisitoare rețeta, recunosc ;) dar e tare savuroasă și un pic mai specială ;) Spor și poftă bună!
  
INGREDIENTE:

Piept de rață 2 bucăți cca. 500 g,
Ulei de măsline aromatizat cu portocale cca. 50 ml,
Sare de himalya 1 linguriță,
Piper roșu, alb, verde și negru 1 linguriță,
Grapefruit roșu 1 bucată,
Portocală 2 bucăți ,
Fenicul 1/2 bucată,
Rucola cca. 100 g,
Fistic sărat și decojit cca. 100 g,
Caju 50 g.
Pentru decor:
Oțet balsamic

MOD DE PREPARARE:

Noul meu ajutor din bucătărie, Alin, adică CrockPot-ul se setează la funcția HIGH, pentru 60 de minute. Se așează artistic pulpele de rață, ce se stropesc cu uleiul aromatizat, se adaugă citricele, condimentele, frunzele de rucola, fisticul, nucile cca. 200 ml de apă și se lasă la gătit, la foc mic, în cuptor, într-un vas termorezistent, acoperit, pentru cei care nu dețin un vas CrockPot ;)













 Bunnn, aromatizat și fraged, ăsta e cel mai important factor ;) 




Spor și poftă bună!



PENNE RIGATE CU CARNE TOCATĂ ȘI BRÂNZĂ ALBASTRĂ



Cristina Toth, m-a provocat http://divainbucatarie.ro/concursuri/concurs-paste-cu-ce-avem/. Pastele sunt preferatele mele, nu mi-a trebuit prea mult timp să accept participarea la concurs. Așa că am încropit o nouă rețetă cu ce am găsit în frigider și cămară ;) 

INGREDIENTE:

Penne Rigate Băneasa 300 g,
Carne tocată amestec (porc+vită) cca. 300 g,
Ceapa albă 1 bucată,
Zacuscă cu ciuperci a la Panacris 3 linguri,
Ulei de măsline 1 lingură,
Ceapă verde 2 fire,
Roșii cherry 5-6 bucăți,
Brânză albastră cca. 100 g,
Oregano uscat pentru decor.

MOD DE PREPARARE:

Carnea tocată se călește cu ceapa, în puțin ulei de măsline cca.  minute la foc iute, neacoperit. Într-o tigaie mai înaltă se pun pastele, amestecul de carne tocată, roșiile înjumătățite, ceapa verde tocată mărunt, se adaugă apă rece cât să acopere pastele și se dă la fiert, la foc mediu cca. 10 minute după ce începe să clocotească.




 După ce s-au fiert pastele se adaugă brânza albastră și se presară oregano. 


Spor și poftă bună!


FUSILLI CU CARACATIȚĂ, LEGUME ȘI KIWI



Cristina Toth, m-a provocat http://divainbucatarie.ro/concursuri/concurs-paste-cu-ce-avem/. Pastele sunt preferatele mele, nu mi-a trebuit prea mult timp să accept participarea la concurs. Așa că am încropit o nouă rețetă cu ce am găsit în frigider și cămară ;) 

INGREDIENTE:

Fusilli cca. 300 g,
Sare iodată 20 g,
Legume congelate cu unt ( mazăre, morcovi, conopidă, porumb) cca. 250 g,
Măsline verzi fără sâmburi cca. 150 g,
Kiwi 2 bucăți,
Conservă de caracatiță în ulei 1 bucată,
Limete 1 bucată.

MOD DE PREPARARE:

Pastele se fierb conform indicațiilor de pe ambalaj în apă clocotită cu un praf de sare.
Legumele cu unt, se pun se trag la tigaie, cca. 10 minute la foc mediu, cu un adaos, de cca. 200 ml apă. 

Într-un vas încăpător se pun pastele fierte al dente și strecurate, legumele, măslinele scurse de zeamă, caracatița scursă de ulei, fructele de kiwi curățate și mărunțite, se amestecă ușor, pentru a se îngloba toate ingredientele și se asezonează cu zeamă de limete. 








Spor și poftă bună! 



PULPE DE RAȚĂ CU CRUSTĂ DE FISTIC, UMPLUTURĂ DE FISTIC ȘI BRÂNZĂ BRIE


Nooo, o nouă lună, o nouă provocare, detalii aveți aici http://panacris.blogspot.ro/2016/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html
Lista misterioasă propusă de mine conține: Alliaceae (ceapă verde, usturoi verde, leurdă, chives, ceapă galbenă/roșie/albă), salate de sezon (verde, roma, valeriană, rucola, andive, spanac, untișor), ridichii,  tuberculi (cartofi roșii/albi/violet/dulci/napi), rădăcinoase, carne de iepure/rață, oua, faina, lactate, citrice (limete, lămâie, portocale, grapefruit roșu/galben, pomelo, sweetie) și ingredientul vedetă: FISTIC-ul ;)
Sper că v-am atras atenția, nu-i deloc greu, doar un pic cam costisitoare rețeta, recunosc ;) dar e tare savuroasă și un pic mai specială ;) Spor și poftă bună!

INGREDIENTE:

Pulpe de rață 2 bucăți,
Sos de soia 2 linguri,
Ulei de măsline extravirgin 2 linguri,
Sare de Hymalaya 1 linguriță,
Piper proaspăt măcinat,
Brânză brie 100 g,
Fistic copt și sărat decojit, cca. 100 g,
Condiment pentru rață cu portocale și lămâie,
Unt cca. 50 g,
Coajă de la 1 portocală,
Bere fără acool 200 ml.

MOD DE PREPARARE:

Pulpele de rață se curăță de eventualele pene sau fulgi și se asezonează de sare și piper, se ung cu ulei de măsline și sos de soia, apoi se lasă la rece cca. 30 de minute. 


Se formează un buzunar în jurul osului, ce se umple cu bucăți de brânză brie și fistic mărunțit, apoi se închid cu o scobitoare sau cleme ptr ruladă, în cazul meu, sau chiar se pot coase cu ață special de bucătărie. 





Pulpele se prăjesc într-o tigaie încinsă, cca. 5 minute pe fiecare parte. Untul se topește și se amestecă cu restul fisticului mărunțit, cca. 50 g. 


Cu acest amestec se ung pulpele de rață, se pun într-un vas termorezistent, se adaugă berea, apoi se pun la gătit, în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la foc mediu, acoperite. Eu l-am folosit pe Alin:D, noul, membru al familiei Zmeilor, adică aparatul de gătit CrockPot, ce l-am setat la funcția high, pentru 60 de minute. 




După cele 60 de minute se adaugă coaja de portocală, și se mai lasă la copt cca. 30 minute. 
Pulpele de rață cu crustă de fistic, umplutură de fistic și brânză brie, se servesc fierbinți alături de garnitura preferată, în cazul nostru orez colorat (vine rețeta în curând!), cum spun Zmeii;)  și salată de sezon. 


Spor și poftă bună.






SPIRALE CU BACON ȘI LEGUME – ONE POT PASTA



Cristina Toth, m-a provocat http://divainbucatarie.ro/concursuri/concurs-paste-cu-ce-avem/. Pastele sunt preferatele mele, nu mi-a trebuit prea mult timp să accept participarea la concurs. Am cercetat și  am descoperit o variantă mult mai rapidă și la îndemâna oricui. Nu trebuie mare pricepere;) ! Corina Ureche, adică http://corinaureche.ro/?s=one+pot+pasta, m-a virusat :D. Îi mulțumesc și pe această cale. După o revizie prin frigider și cămară, am descoperit suficiente ingrediente pentru o ”tigaie” cu paste, legume, bacon și brânză.

INGREDIENTE:

Paste spirale Băneasa din grâu dur cca. 300 g.
Bacon cubulețe 125 g,
Ceapă roșie 1 bucată,
Ardei kapia roșu 1 bucată,
Apio 1 tijă,
Fenicul cca. 100 g,
Ulei de măsline 1 lingură,
Ceapă verde 2 fire,
Usturoi verde 2 fire,
Smântână de gătit 200 ml,
Sare iodată 1 linguriță,
Piper proaspăt măcinat ½ linguriță,
Boia de ardei dulce 1 linguriță,
Rozmarin 1 crenguță,
Parmesan ras 2 linguri

MOD DE PREPARARE:

Legumele se curăță, se toacă mărunt și se așează într-o tigaie mai înaltă, sau o semi-oală împreună cu pastele, se adaugă uleiul de măsline și apă cât să acopere pastele, apoi se lasă la fiert, cca. 15 minute, după ce au început să clocotească. 





Se asezonează de sare, piper, boia dulce de ardei, apoi se adaugă smântâna lichidă și se lasă la fiert la foc mic, cca. 5 minute, iar spre final, ceapa, usturoiul și rozmarinul.







 Spor și poftă bună.





ESCALOP DE PORC CU CIUPERCI DE PĂDURE


”De ce "Weekend cu spor" ? ”Pentru că eu, că și alte gospodine, cred, simțim că sâmbăta și duminica, în cele două zile libere, avem un spor mai mare la gătit, la scris pe blog, la stat prin bucătărie și incercat tot felul de bunătăți și reșete noi....” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea, Weekend cu spor ;)
O nouă lună, o nouă provocare, de data asta gazda este din nou Stefania cu al său minunat blog http://stefyharnicutza.blogspot.ro , am început cu un chec aperitiv, acum am preparat și un fel principal din carne de porc, exact pe gustul Zmeilor.

Mulțumesc pentru idee ;)

INGREDIENTE:

pulpă de porc feliată cca. 1000 g,
mix  ciuperci de pădure 1 borcan, cca. 700 g,
ulei de măsline 2 linguri,
unt cca 50 g,
vin alb demisec 100 ml,
apă cca. 100 ml,
usturoi 4-5 căței,
foi de dafin 1 bucată,
smântână lichidă de gătit 200 ml,
făină albă de grâu 4-5 linguri,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat.

MOD DE PREPARARE:

Feliile de carne se bat cu ciocanul pentru șnițele pe ambele părți și se trec prin făină pe fiecare parte.


 Usturoiul curățat, doar presat un pic, se rumenșete ușor într-o tigaie împreună cu uleiul de măsline cca. 3 minute, se scoate din tigaie și se adaugă bucățile de carne, ce se rumenesc ușor pe fiecare parte la foc mediu. 


 Se prăjesc ușor, până devin aurii pe ambele părți, apoi se scot într-un vas și se țin la cald, până se prăjesc toate bucățile de carne. 


În uleiul rămas apoi se adaugă ciupercile scurse de lichidul din conservă, lăsându-se la prăjit cca. 5 minute.


 După ce s-au înmuiat se adaugă carnea prăjită, vinul, foaia de dafin și apă atât cât să acopere carnea, și se lasă la gătit cca. 10 minute, până se evaporă lichidul. 

Spre final se adaugă smântâna se mai lasă să dea câteva clocote și se oprește focul.

Se servește cald cu garnitură la alegere: orez, cartofi natur, piure din cartofi, paste sau chiar mămăliguță. 



Spor și poftă bună!



PREPELIȚE CU ANANAS ȘI CIUPERCI



Luna aceasta gazda provocării Cutia misterelor, Cutia misterelor - Mistery box challenge, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, minunata prietenă Anca, cu minunatul său blog http://ilyanda.blogspot.ro/
Ne-a propus o minunată cutie cu ingrediente: ”Acum este randul meu sa va propun o vedeta ,dar pana acolo sa va spun restul ingredientelor :1)-carne de pasare (poate fi rata, fazan, curcan,pui, prepelita orice inaripata),2)-lapte/iaurt (vegetal sau animal ), 3)-crema de branza/branza,4)-oua,5)-ciocolata,6)-orez,7)-vin,8)-citrice,9)-radacinoase (morcov,patrunjel, telina , sfecla etc). Iar vedeta acestei luni este ANANAS. ” spune Anca. Ei sunt cam corigentă, nu prea am reușit să îmbin toate ingredientele propuse de Anca, într-o singură rețetă, dar am reușit o combinație de perpeliță cu ananas.  P.S. Mulțumesc https://www.facebook.com/prepelite.fundeniif/?pnref=story, pentru prepelițele proaspete și livrarea punctuală. 

INGREDIENTE:

Prepelițe 5 bucăți, cca. 1000 g,
Ananas proaspăt 1 bucată,
Ceapă verde 3-4 fire,
Ardei kapia 1 bucată,
Ulei de măsline 2 linguri,
Ciuperci champignon cca. 300 g,
 Sare de mare,
 Boia de ardei dulce,
Piper proaspăt macinat,
Frunze de salvie 3-4 bucăți,
Sos de soia 2 linguri,
Sos wortchester 1 lingură,
Vin alb demisec 200 ml.

MOD DE PREPARARE:

Ceapa verde și ardeiul kapia se curăță, se taie mărunt și se pun la în vasul de ceramic al noului meu ajutor în bucătărie CrockPot, peste ele se așează artistic prepelițele, se asezonează cu sare, piper, salvie, ulei de măsline și vin, apoi se setează aparatul la programul HIGH pentru 3 ore, se acoperă și se lasă liniștit la gătit. 




Între timp se curăță ananasul și ciupercile, se toacă cubulețe. Ananasul se călește intr-o tigaie cu puțin ulei de măsline. Prepelițele gătite, vreo două ore jumătate, se scot din vasul de ceramic și adaugă, la ananas ca să se rumenească un pic.  





După ce s-au rumenit se ananasul și prepelițele se pun din nou în vas, se adaugă ciupercile, sosul de soia și Worchester, și se mai lasă la gătit cca. 30 de minute. 










Spor și poftă bună!
P.S. Se pot prepara și în cuptorul obișnuit (electric sau gaz), într-un vas termorezistent la foc mediu, cca. 200 grade.



RULOURI DIN CARNE DE MÂNZAT





O ediție reviziuită a rulourilor din carne de mânzat. Ușor, ușor o să mă împrietenesc cu carnea de mânzat ;)

INGREDIENTE:

Carne de mânzat feliat subțire ( snițel) 16 bucăți,
Sare iodată,
Piper proaspăt măcinat,
Muștar cu busuioc 4 linguri,
Bacon 16 bucați, cca. 200 g,
Castraveți acri 4 bucați,
Ulei de măsline,
Cleme pentru rulade.
Morcovi 1 bucată,
Apio 2 tije,
Ceapă galbenă 1 bucată,
Păstârnac ½ bucată,
Pătrunjel rădăcină ½ bucată.

MOD DE PREPARARE:


Feliile de carne preparate, ca pentru snițel, adică feliate cât mai subțire, se asezonează de sare, piper, apoi se ung cu muștar. Pe fiecare bucată de carne asezonată, se așează o felie de bacon, bastonașe de castravete acru, apoi se rulează, se prind cu scobitori sau cleme speciale pentru rulade. P.S. De data asta chiar nu a fost nevoie să le fixez cu cleme, au rămas rulate, deoarece carnea a fost foarte subțire ;)







 Legumele se curăță, se feliază și se pun la călit cu puțin ulei de măsline în Kukta, vasul minunat cu subpresiune.
Rulorile obținute se prăjesc într-o tigaie cu puțin ulei de măsline, pe fiecare parte.

 După ce s-au rumenit se  așează pe patul de legume călite din Kukta, se adaugă apă, atât cât să le acopere, apoi vasul se închide ermetic și se lasă la fiert, după ce începe să fluiere :D, cca. 60 de minute.  După ce timpul s-a scurs, se deschide cu atenție vasul, se transfer rulourile și legumele, într-un vas termorezistent, ce se introduce în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 200 grade, atât cât să se rumenească un pic. 




Spor și poftă bună!
 Rulorile se servesc fierbinți acompaniate de piure din cartofi în cazul nostru, dar deobicei cu varză roșie călită și găluște din cartofi, nemțești ;) Spor și poftă bună! 





CURCAN CU PORTOCALE, LEGUME ȘI GHIMBIR


Luna aceasta gazda provocării Cutia misterelor, Cutia misterelor - Mistery box challenge, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, este  minunata prietenă Simona Georgescu, cu al ei minunat blog: http://pumpkinmona.blogspot.ro/2016/01/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html
 Iată lista, cu ingredientele din Cutia misterioasă, propusă de Simona: ”ghimbir, legume verzi (salata, spanac, rucola, valeriana), carne de pui (poate sa fie si curcan sau rata), oua, branzeturi (la alegere), un ingredient din trandafiri (dulceata, petale de trandafiri, apa de trandafiri), iaurt (poate sa fie chefir, sana, ce doriti din categoria asta), scortisoara, migdale, iar vedeta acestei luni va fiiii…..portocala!!!” Ei nu am reușit să combin toate ingredientele propuse, dar pe cele principale, le-am combinat foarte fain. Inițial Zmeișorii au fost reticienți, dar  au probat și testul a fost trecut. Gata cu vorbăria, să trecem la treabă! ;)

INGREDIENTE:

Bucățele de curcan cca. 600 g,
Ceapă galbenă 2 bucăți,
 Apio 2 tije,
Ardei gras roșu ½ bucată,
Portocale 2 bucăți,
Ghimbir rădăcină rasă după gustul fiecăruia,
Ulei de măsline 1-2 linguri,
Sare iodată 1 linguriță,
Piper proaspăt măcinat 1 praf,
Condiment portocale și ghimbir de la DeLuxe ½ linguriță,
Condiment portocale și lămâie de la DeLuxe ½ linguriță,
Miez de nucă mărunțit cca. 50 g.

MOD DE PREPARARE:

Legumele curățate și feliate julien se trag în uleiul de măsline încins, cca 5 minute, după ce au devenit translucide se adaugă bucățelele de curcan, se completează cu puțină apă, apoi se lasă la gătit cca. 15 minute la foc mediu, pe aragaz acoperite.








După cele 15 minute, mâncarea se  transferă într-un vas termorezisten, apoi se condimentează cu ghimbirul ras, sarea, piper, condimentele aromate cu portocale.


 Portocalele se spală bine cu apă caldă și oțet, apoi se feliază și se așează între bucățelele de carne. Se presară nucile mărunțite apoi se introduce vasul la gătit, în cuptorul preîncins, neacoperit, la 200 grade cca. 15 minute, până începe să se rumenească deasupra.






Se serveșete cald, ca atare sau alături de orez și salată de sezon. Spor și poftă bună!






PENE, CURCAN, PRAZ ȘI CIUPERCI


După atâtea preparate grele savurate la masa de Crăciun, am adus o rețetă simplă, sănătoasă și gustoasă, mai ales că am gătit-o în vasul Zepter;) un vas minunat care păstrează textura ingredientelor și economisește energie;) 

INGREDIENTE:

Praz partea albă 1 bucată,
ceapă verde 2-3 bucăți,
ceapă galbenă ½ bucată,
ardei kapia ½ bucată,
apio ½ tijă,
ulei de măsline 2 linguri,
file de curcan cca. 400 g,
codițe de ciuperci cca. 300 g,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
boia dulce de ardei.

MOD DE PREPARARE:

Pentru că în vasul Zepter se păstrează aromele, implicit textura lor, se adaugă de la început, legumele curățate și mărunțite, se asezonează de ulei, sare, piper, boia și se acoperă. Între timp se curăță codițele de ciuperci, carnea de curcan se mărunțește, atât cât să fie o îmbucătură, apoi se adaugă peste legume, se amestecă ușor, cât să se înglobeze ingredientele, apoi se pune capacul și se lasă la gătit, acoperit, până ce acul indicator de pe capac, ajunge în mijlocul zonei verzi. 



În acest moment oprește focul, se lasă acoperit, cca. 15 de minute până ce acul indicator ajunge în zona crem. 


Vă asigur că e foarte savuroasă mâncărica, iar fiecare ingredient și-a păstrat propia aromă;) Spor și poftă bună! P.S. Alături am fiert paste pene;) Iar ca topping, am ras brânză Gouda maturată ;) Bun a fost ;) 





TOCHITURĂ DE PORC



Provocarea minunată @Traditie si gastronomie romaneasca inițiată  de  Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, este găzduită în această lună de Cretu Veronica și blog-ul ei minunat blog:

Vera ne provoacă să gătim Tochitură;). E un fel minunat, cu multe ingrediente de gustul Zmeișorilor. O rețetă tradițională ca la bunica sau mama, nu am, deoarece am descoperit acest fel de mâncare, doar când am ajuns să locuiesc în Regat, adică răgățime ;). Inițial am trăit cu impresia că e un fel de mâncare ”reciclată”, adică a mai rămas un pic de fritptură, un pic de cârnați, bacon și măruntaie și prin frigider, le combini, le dai un pic în colocot să se împreuneze gusturile și gata. Dar pentru această provocare, m-am documentat și mi s-a dat peste cap, toată teoria mea:D. Tochitur e un fel întradevăr special, ce se prepară deobicei după ce se taie porcul. M-am insiprat din cărțile minunate ale lui  Radu Anton Roman unde am găsit ceva minunat și apetisant. Așa că să lăsăm poveștile și să trecem la treabă.

INGREDIENTE:

carne de porc mai împănată cca. 1000g,
ficat de porc cca. 300 g,
cârnați afumați de casă cca. 300 g,
bacon bucățele 125 g,
untură de porc 2 linguri,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
cimbru măcinat,
boia dulce de ardei.
Pentru servire:
Mămăligă,
Ou de găină,
 Brânză de oi rasă.

MOD DE PREPARARE:

Într-un vas cu fundul gros, tip ceaun, ar fi ideal, eu m-am folosit de Laurențiu-Ionel, mulitcooker-ul Phillips, se pune la încins untura, se adaugă ficatul tăiat cubulețe, se perpelesc puțin, apoi se adaugă carnea tot cubulețe, de aceea se numește tochitură, că să nu te folosești de cuți să tai carnea, se amestecă, apoi se acoperă și se lasă la foc mic, cca. 60 de minute, se asezonează de piper, cimbru și boia, amestecându-se din când în când. Atenție nu se adaugă apă, și sare, carnea de porc lasă sufiecient lichid și grăsmie. 




După ce s-au gătit cubulețele de carne, se adaugă feliile de cârnați și baconul mărunțit, se mai lasă la fiert cca. 15 minute pentru a se combina gusturile. 






La sfârșitul gătirii, se asezonează de sare, dacă mai e nevoie, cârnații și baconul au destulă sare. Tochitura se servește fierbinte, acompaniată de mămăligă, un ou ochi și brânză rasă, alături de murături de sexon. Spor și poftă bună! 

TOCHITURĂ DE PORC



Provocarea minunată @Traditie si gastronomie romaneasca inițiată  de  Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, este găzduită în această lună de Cretu Veronica și blog-ul ei minunat blog:

Vera ne provoacă să gătim Tochitură;). E un fel minunat, cu multe ingrediente de gustul Zmeișorilor. O rețetă tradițională ca la bunica sau mama, nu am, deoarece am descoperit acest fel de mâncare, doar când am ajuns să locuiesc în Regat, adică răgățime ;). Inițial am trăit cu impresia că e un fel de mâncare ”reciclată”, adică a mai rămas un pic de fritptură, un pic de cârnați, bacon și măruntaie și prin frigider, le combini, le dai un pic în colocot să se împreuneze gusturile și gata. Dar pentru această provocare, m-am documentat și mi s-a dat peste cap, toată teoria mea:D. Tochitur e un fel întradevăr special, ce se prepară deobicei după ce se taie porcul. M-am insiprat din cărțile minunate ale lui  Radu Anton Roman unde am găsit ceva minunat și apetisant. Așa că să lăsăm poveștile și să trecem la treabă.

INGREDIENTE:

carne de porc mai împănată cca. 1000g,
ficat de porc cca. 300 g,
cârnați afumați de casă cca. 300 g,
bacon bucățele 125 g,
untură de porc 2 linguri,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
cimbru măcinat,
foaie de dafin 1 bucată
boia dulce de ardei.
Pentru servire:
Mămăligă,
Ou de găină,
 Brânză de oi rasă.

MOD DE PREPARARE:


Într-un vas cu fundul gros, tip ceaun, ar fi ideal, eu m-am folosit de Laurențiu-Ionel, mulitcooker-ul Phillips, se pune la încins untura, se adaugă ficatul tăiat cubulețe, se perpelesc puțin, apoi se adaugă carnea tot cubulețe, de aceea se numește tochitură, că să nu te folosești de cuțit să tai carnea, se amestecă, apoi se acoperă și se lasă la foc mic, cca. 60 de minute, se asezonează de piper, cimbru și boia, foaia de dafin, amestecându-se din când în când. Atenție nu se adaugă apă, și sare, carnea de porc lasă suficient lichid și grăsime. 




După ce s-au gătit cubulețele de carne, se adaugă feliile de cârnați și baconul mărunțit, se mai lasă la fiert cca. 15 minute pentru a se combina gusturile. 






La sfârșitul gătirii, se asezonează de sare, dacă mai e nevoie, cârnații și baconul au destulă sare. Tochitura se servește fierbinte, acompaniată de mămăligă, un ou ochi și brânză rasă, alături de murături de sexon. Spor și poftă bună! 





FRIPTURĂ FIARTĂ DE PUI




O nouă provocare, o nouă rețetă faină. M-am alăturat de  vreo 3 luni, unui nou grup: Weekend cu spor ;) inițiat de Stefania Anastasiu, mai bine zis: http://www.stefyharnicutza.blogspot.ro/2013/12/weekend-cu-spor.html
Mecanismul provocării este următorul: ” Participantii la provocare, vor trebui sa pregateasca, la alegere, o singura reteta din cele 3 categorii propuse de gazda, pe care vor trebui sa o publice pe blogul personal in weekend-urile 2 si 3 (si 4 - daca e o luna care are 5 weekenduri), mentionand printr-un link gazda provocarii, apoi vor trimite linkul retetei si blogului, precum si poza cu preparatul final catre gazda lunii, urmand ca in ultimul weekend, aceasta sa posteze parada provocarii!! Orice participant la provocare, va preciza ca participa la aceasta provocare, printr-un link catre aceasta postare.
Mi se părea tare ușor, doar știți cât gătesc,dar mereu intervine câte altceva, trecea luna și rețeta preparată a rămas în arhiva personală, cu poze interemediare :( Luna aceasta s-a întâmplat la fel, asta nu că n-am avut timp ptr postat, ci pentru că preparatul pregătit a fost așa de bun, că s-a epuizat instant, și nu am reușit o poză de prezentare finală apetisantă. Să revin. Luna octombrie gazda provocării a fost tiza mea de prenume chiar și nume, Cristina Pană, cu al sau blog: http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/
Cristina ne-a propus următoarele categorii:
Gata cu vorbăria, să trecem la treabăJ

INGREDIENTE:

pui grill 1 bucată,
Ciuperci champignon cca. 300 g,
Ardei kapia 1 bucată,
foi de dafin 2-3 bucăți,
boabe de piper ½ linguriță,
roșii întregi conservate de la @SunFood 1 cutie,
usturoi 6-7 căței,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat.

MOD DE PREPARARE:

Puiul curățat și spălat se pune la fiert în apă rece puțin sărată. Se lasă la fiert cca. 30 de minute, la foc mediu, neacoperit, spumându-se la nevoie. Sper finalul fierberii se adaugă foile de dafin și boabele de piper. După ce s-a fiert carnea, se scoate din vas, se porționează, apoi se așează într-o tavă termorezistentă, asezonându-se cu sare și piper proaspăt măcinat.
 Ciupercile spălate și curățate, se așează întregi printre bucățile de pui, apoi se acoperă cu roșiile din conservă, (inițial am vrut cuburi, dar am avut numai întregi, ce apoi le-am mărunțit!),  ardeii kapia feliați și usturoiul curățat, de asemenea feliat completându-se cu apa în care a fiert puiul, atât cât să acopere friptura.  






Tava acoperită se pune la cuptor, în cuptorul preîncins cca. 35 de minute la foc mediu. În ultimele 5 minute, friptura se lasă neacoperită pentru a se rumeni frumos. Spor și poftă bună!





Cum spune Cristina Pana, tiza mea: ”Reteta de fata  este conforma cu dieta Montignac - faza I si dieta Dukan - zile PL.” Acum nu știu dacă, adaosul de ardei kapia și ciuperci, modifică dieta :D Cert este, că e tare fragedă friptura. 




TORTELLINI CU BRÂNZĂ, CONPOPIDĂ ȘI BACON



Inițial am pornit de la rețeta tizei mele, de nume: Adriana Pană, voi o cunoașteți mai bine după Id-ul de Bucătăraș, Satisfyyourcravings, http://www.bucataras.ro/retete/macaroane-cu-branza-si-conopida-73440.html

M-am pliat pe ce ingrediente am avut la îndemână ;) A ieșit o minunăție de budincă, tare sățioasă ;)

INGREDIENTE:

Tortellini cu brânză 250 g,
Conopidă 1 bucată mai micuță cca. 300 g,
Frunze de oregano, busuioc, rozmarin uscate sau proaspete,
ulei de măsline,
cubulețe bacon 250 g,
mini mozzarella 250 g,
pesmet,
ouă 2 bucăți,
smântână 3-4 linguri.

MOD DE PREPARARE:

Conopida se desface buchețele, se spală, apoi se pune la fiert în apă clocotită, puțin sărată, împreună cu pastele tortellini, cca. 6 minute. L-am pus la treabă pe Multicoocker-ul Laurențiu Ionel ;). 


După ce s-au fiert al dente, se scot din apă, se pun într-un vas termorezistent, zdrobindu-se ușor conopida, pentru uniformizare. Bucățelele de bacon se prăjesc ușor, apoi se adaugă peste amestecul de conopidă și paste. 



Se asezonează de mirodenii, apoi se adaugă mingiuțele de mozzarella. Smântâna se bate cu ouăle și cu puțină apă în care au fiert conopida și pastele, apoi se toarnă peste preparatul nostru, încheindu-se cu un strat mărinimos de pesmet. 

Se dă la cuptor, în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 200 g. Simplu și gustos. 




Spor și poftă bună!  



RULOURI DIN CARNE DE VITĂ


De mult timp sunt în plan, rulorurile din carne de vită. ;) Mereu am avut o reticență, din cauza Zmeișorilor, ce nu prea sunt prieteni cu carnea de vită, doar la gulyas :D Ei, până la urmă, a fost totul foarte bine, întrebarea Zmeului Mijlociu: doar patru bucăți???? :D Gata cu vorbăria, spor la trabă și poftă bună ;)

INGREDIENTE:

Carne de vită feliată subțire ( snițel de vită) 4 bucăți,
Sare iodată,
Piper proaspăt măcinat,
Muștar clasic 4 linguri,
Sunculiță de porc cu piper 8 felii, cca. 200 g,
Ardei copt din salată 8 felii,
Ulei de măsline,
Scobitori sau cleme pentru rulade,
Vin roșu demise cca. 200 ml

MOD DE PREPARARE:

Feliile de carne preparate, ca pentru snițel, adică feliate cât mai subțire, se asezonează de sare, piper, apoi se ung cu muștar. Se așează pe fiecare bucată de carne asezonată, câte două felii de sunculiță afumată și ardei copt din salată, apoi se rulează, se prind cu scobitori sau cleme speciale pentru rulade. 





Rulorile obținute se așează într-un vas termorezsitent, se stropesc cu puțin ulei de măsline, apoi se dau la cuptor ptr cca. 10 minute pe fiecare parte, apoi se toarnă vinul, se acoperă cu un capac, sau folie de aluminiu și se lasă la gătit cca. 90 de minute la foc mediu, 180 grade, electric.






 Rulorile se servesc fierbinți acompaniate de piure din cartofi și sos de ciuperci, în cazul nostrum, dar deobicei cu varză roșie călită și găluște din cartofi, nemțești ;) Spor și poftă bună! 


ORECCHIETTE CU ANGHINARE


Orecchiette-le mi-au fost dăruite în urmă cu câteva luni bunneeee, direct de la Bari, Italia. Când le-am primit, mesajul a fost: aștept om rețetă faină cu pastele astea, ce-s specifice zonei ;) Între timp, am primit și ulei Affiorato de la Galantino, adică cel mai bun ulei de măsline, de la prima presă, tot din Barri ;) Așa că m-am pus la treabă ;) Sper că m-am conformat ;) 
  No, tot am încercat să probez anghinarea, nu prea mi-a reușit, de data asta am folosit conservată, mi-a plăcut. Așa că vă aduc o rețetă faină de paste cu legume interesante, pentru zilele de post ;)

INGREDIENTE:

 Paste Orecchiette de la Bari, Italia, cca. 250 g,
Inimă de anghinare conservată în ulei 1 borcan,
Ceapă galbenă 1 bucată,
Ceapă verde Chives, 
Ulei de măsline Affiorato de la Galatino, Bari Italia, 2 linguri
Ardei gras 1 bucată,
Roșii cubulețe de la SunFood 1 conservă,
Sare iodată,
Piper proaspăt măcinat,
Frunze de salvie proaspete pentru decor.

MOD DE PREPARARE:

Pastele orecchiette colorate se pun la fiert în apă clocotită cu puțină sare, cca. 15 minute la foc mediu, semi acoperit. 


Între timp se pun la călit ceapa, ardeiul și inima de anghinare, în puțin ulei de măsline , se asezonează de sare și piper, cca. 10 minute la foc mediu, neacoperit.  


Spre final se adaugă cubulețele de roșii și se mai lasă la gătit cca. 10 minute, până se împletesc armonios toate gusturile ;) Pastele se așează pe o farfurie, apoi se adaugă amestecul de legume ;) Se presară parmesan ( am sărit etapa asta!) și se asezonează cu frunze de salvie ;)
 Simplu, chiar bun pentru zilele de post, fără parmezan ;) Spor și poftă bună!









PIEPT DE PUI, LEGUME CHINEZEȘTI ȘI TĂIȚEI STICLOȘI (DE OREZ)



INGREDIENTE:

file de piept de pui cca. 800 g,
condimente wok, preponderent ghimbir,
ulei de măsline,
tăiței sticloși, din orez 2 pungi,
legume chinezești pentru wok la conservă de la LIDL 3 cutii,
sos de soia,
sos Wortchester.

Advertisement
MOD DE PREPARARE:

Prima oară se începe cu prepararea legumelor. De data asta am folosit legume din conservă nu congelate :D. Așa că treaba a mers mult mai repede. Într-un vas wok se pune puțin ulei de măsline la încins, apoi se adaugă legumele wok din conservă scurse de lichid, lăsându-se la gătit cca. 15 de minute, asezonate cu condiment special ptr. wok,   sos-ul de soia și wortchester.

Între timp pieptul de pui se taie fâșiuțe, se condimentează cu condimentele special ptr wok, puțin ulei de măsline, apoi fâșiile de pui, se pun la prăjit într-o tigaie, cca. 15 minute la foc iute, neacoperit!

După ce se s-au gătit legumele și carnea, se pun în alt vas, amestecându-se pentru a se îngloba bine toate ingredientele și se lasă la foc mic, până se adaugă tăițeii sticloși.
Se pune la fiert cca. 2000 ml apă rece cu puțin sare, l-am scos la înaintare pe Laurențiu-Ionel, :D  că numai era loc pe aragaz. Aparatul Multicoocker de la Phillps, se setează la programul boil, după ce apa a clocotit,se oprește aparatul, și se adaugă tăițeii sticloși, din orez. Se lasă la odihnă acoperit, cca. 4-5 minute, apoi se scot din apă, adaugându-se la amestecul de carne și legume.






Atenție, cele trei feluri de preparate se gătesc în același timp, că să poată fi servite împreună și fierbinți;)



Spor și poftă bună!






VINETE ALBE UMPLUTE

Am tot văzut vinete albe, destul de pipărate la preț, mai bine zis dublu față de cele movalii. Dar ce să fac curiozitatea și pofta a învins, am achiziționat vreo câteva bucăți, sincer nu-mi venea să le perpelesc pe jar, așa că le-am transfornat într-un fel principal delicios. Am tot navigat, după idei interesante și astfel am combinat papuceii lui Brindusa http://www.retetedesuflet.ro/vinete-umplute-cu-carne/ și am luat baconul din rețeta lui Papamond http://www.papamond.ro/vinete-albe-umplute/, va asigur că s-au îmbinat tare bine cele doua rețete ;) Spor și poftă bună!


INGREDIENTE:

Vinete albe 2 bucăți,
lămâie 1 bucată,
sare iodată,
Pentru umplutură:
carne tocată mixtă porc+vită cca. 300 g,
bacon cubulețe 125 g,
ulei de floarea soarelui 200 ml.,
ceapă galbenă 1 bucată
orez 50 g,
sare iodată,
boia de ardei dulce,
piper proaspăt măcinat,
Pentru sos:
roșii 2 bucăți,
ardei kapia 1 bucată,
morcov 1 bucată,
pătrunjel rădăcină 1 bucată,
păstârnac 1 bucată mică,

MOD DE PREPARARE:

 Vinetele se spală, se taie în două apoi se scobesc cu o lingură, atât cât să rămână ca și o corăbioară, se vede în imagine. Se sărează, se stropesc cu zeamă de lămâie, ( am citi undeva pe internet, sincer numai știu unde, chiar funcționează, vinetele nu-și mai schimbă culoarea!) apoi se lasă cca. 10  minute. 

Între timp miezul vinetelor, roșiile, ardeiul, morcovul, pătrunjelul, păstârnacul se trec prin tocător, apoi se pun la călit în puțin ulei și apă, cca. 10 minute la foc mic, neacoperit, se asezonează de sare și piper.


Orezul și ceapă tocată mărunt, se călesc în puțin ulei și apă, cca. 10 minute la foc mic, neacoperit. Carnea tocată sse amestecă cu baconul cubulețe și amestecul de orez călit cu ceapă. Se asezonează de sare și piper, după gust, atenție baconul s-ar putea deja să fie suficient de sărat. 
Se umplu vinetele, spălate de sare și zeama de lămâie,  cu  această compoziție. 
Într-un vas termorezistent se pune un strat din sosul de roșii și legume, apoi se așează vinetele umplute, ce se acoperă cu restul de sos, apoi se dau la cuptor ptr cca. 15 de minute la foc moderat, acoperite, iar următoarele 10 minute se lasă neacoperite la foc mic, cât să prindă o crustă. 
Spor și poftă bună! 






Gazda lunii IULIE în provocarea lansată de Gina Bradea, adică : http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/, este draga de Margareta Cismasiu cu minunatul blog: http://margaretacismasiu.blogspot.ro/ De data asta, primează o rețetă faină. Articolul cu informații privnid tradițiile și obiceiurile din luna lui cuptor, urmează ;)

MÂNCARE  DE CASTRAVEȚI MURAȚI CU CARNE DE PORC

Provocarea http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ , m-a pus la încercare de data asta. Margareta a propus tocană:D, mâncare tradițională și cu istoric:D Eu am descoperit această tocană acum 22 de ani când am ajuns în Răgățime  :D, ce ține de Muntenia. M-am documentat, iar în cartea lui Radu Anton Roman, Dumnezeu să-l odihnească în pace, am găsit în volumul 4, Banatul și Muntenia colinară, această minunată rețetă. Sincer până acum, am preparat-o cu smântână și mărar :D dar acum am intrat în normalitate, adică tradiție. Bine, că am adus ceva nou la rețetă, asta e specialitate mea :D ;) Gata cu vorbăria să trecem la treabă ;)


INGREDIENTE:

Castraveți murați în saramură 1000 g,
Praz 1 bucată,
Ceapă galbenă 1 bucată,
Pulpă de porc 1000 g,
Ulei/ untură 2 linguri,
Bulion 1 pahar,
Sare iodată,
Boia de ardei dulce,
Piper proaspăt măcinat ½ linguriță,
Cimbru ½ linguriță,
Mărar 2 flori,
Roșii proaspete 4-5 bucăți.

MOD DE PREPARARE:

Prazul și ceapa se curăță, apoi se taie rondele și se pun la călit în puțin ulei și apă. Apoi se adaugă, pulpa de porc, fasonată și tăiată bucățele, apoi se asezonează de sare, piper și boia de ardei dulce, apoi se adaugă apă cât să acopere carnea. Între timp, castraveții murați, se taie in bucățele și se adaugă la amestecul de carne și legume. 



Se lasă la fiert, la foc mic, neacoperit cca. 30 de minute. 






”Acrișoară și plăcută, proaspătă iarna și răcoroasă primăvara, tocănița se potrivește, paradoxal, cu un vin demisec, cu o Fetească Albă sau un Savignon Blanc, esențe nobile, fine, armonioase, ce reușesc remarcabil pe plaiurile Dealului Mare, la Boldești sau Cricov” astea sunt spusele marelui Radu Anton Roman ;) Spor și poftă bună! ;)






PREPELIȚIE ÎN FOI DE VIȚĂ


Datorită provocării lui +Gina Bradea, am redescoperit aroma savuroasă a cărnii de prepeliță. Sunt bucuroasă că am achiziționat carne de prepeliță de la ferma de prepelite japoneze din Fundeni http://ouadeprepelitainbucuresti.com/ . Mulțumesc Mihai Dumitru https://www.facebook.com/mihaidumitru.romania?fref=ts, pentru livrarea rapidă și în deplină siguranță alimentară. Totodată vă invit la concurs, puteți câștiga 120 de ouă de prepeliță foarte, foarte proaspete, accesați link-ul urmați pașii simpli http://pofta-buna.com/concurs-traditie-si-gastronomie-romaneasca/ Acum să trecem la treabă:  

INGREDIENTE:

Prepelițe curățate 4-5 bucăți cca. 1000 g,
Ficat de prepeliță,
Ulei de măsline,
Foi de viță de vie proaspete mai mari cca. 10 bucăți,
Sare iodată,
Felii de bacon cca. 100 g,
Vin alb demisec cca. 200 ml.
Sfoară de bucătărie.

                                                        MOD DE PREPARARE:    

Prepelițele curățate, se sărează puțin. Din măruntaiele de prepeliță se foloseșe doar ficatul curățat și eventualele oușoare din interiorul păsării.


Acestea se introduc în cavitatea prepeliței. Frunzele de viță se suprapun câte două, în așa fel încât să se poată înveli prepelița, apoi se ung cu puțin ulei de măsline, se așează înaripata și se închide ca și o sarma uriașă.

 Pachețele se sigilează cu felii subțiri de bacon, sau slănină afumată din dotare, apoi se leagă strâns cu ață de bucătărie.
 Se așează într-o tavă termorezistentă, și se dau la copt cca. 30 de minute la foc mediu. 



Din când în când se ung pachețelele, cu sosul format în tavă, după 20 de minute se adaugă vinul, apoi se mai lasă la gătit în cuptor cca. 10 minute. Se servesc ca atare cu salată de sezon și/sau garnitura preferată. 






Simplu, gustos și arătos!



FRIPTURĂ DE MIEL CU ANANAS, CIUPERCI ȘI ROȘII


Da, de data asta o altă variantă a fripturii de miel. De data asta a fost provocarea #provocareaSunfooSunFood Fructe Si Legume. Am adus nou cubulețe de ananas combinate cu roșii și ciupercuțe, asezonate cu rozmarin. O combinație reușită, gustul dulce acrișor a venit perfect lângă carnea de miel. Gata cu vorbăria spor la treabă, dacă anul acesta am adus târziu rețeta, vă va fi de folos anul viitor;) 

INGREDIENTE:

Pulpe de miel 2 bucăți,
Pentru marinadă:
sare iodată,
mix de piper (alb, negru, roșu și coriandru) 2-3 lingurițe,
rozmarin proaspăt,
ulei de măsline extravirgin 2-3 linguri,
lămâie 2 bucăți,
foia de dafin 3-4 bucăți,
usturoi 4-5 căței,
vin alb demise 250 ml,
apă cât să acopere carnea.
Pentru copt:
ulei de măsline extravirgin 2-3 linguri,
bucăți de ananas din compot de la SunFood,
roșii întregi decojite de la SunFood,
ciuperci tăiate 1 borcan de la SunFood,
usturoi 4-5 căței,
slănină de porc afumată cca 50g,
ulei de măsline extravirgin.

MOD DE PREPARARE:

Pulpele de miel se curăță dacă sunt prea grase, adică de acel ”său” cum i se spune. De data asta am lăsat un mic strat de grăsime. Bucățile se așează într-un vas pentru marinat, se înțeapă cu aparatul de frăgezit, dacă nu dețineți un astfel de instrument, atunci folosiți un cuțit cu vârful subțire și bine ascuțit, apoi se ung cu ulei de măsline, se asezonează de sare, piper, rozmarin, usturoiul zdrobit, foi de dafin, felii de lămâie,  vinul alb și apă atât cât să acopere carnea, se pun capac și se lasă câteva ore la rece, cel mai bine de seară până dimineață. 








Se scot pulpele de miel din marinadă, se curăță de excesul de condiment, apoi se așează într-o tavă termorezistentă. Se asezonează cu ulei de măsline, se adaugă cubulețe de slănină afumată și cățeii de usturoi, zdrobiți. Se pun la copt necoperit cca. 10 minute, la 250 grade, cât să se rumenească puțin, apoi se acoperă și se dă la copt, cca. 60 de minute la 200 grade. 
Spre finalul gătirii se adaugă bucățile de ananas, ciupercile și roșiile tocate, toate de la SunFood, se asezonează cu rozmarin proaspăt, lăsându-se încă 15 minute la copt, ca să se  îmbine aromele. 


Friptura se servește fierbinte alături de sosul obținut, ca atare sau acompaniat de un piure pufos din cartofi. Spor și poftă bună!



DROB DE MIEL ALTFEL



 Luna aprilie gazda provocarii intiata de TRADITIE SI GASTRONOMIE ROMANEASCA @GinaBradea, http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/, este Cerasela Badr El-Din, http://saffronanddates.blogspot.ae/2015/04/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html.
  Provocarea este  Drobul, in orice forma, de miel, cu ficatei de pasare, cu ciuperci, etc., așa că eu v-am adus un altfel de drob. Stiu, o sa spuneti au trecut sarbatorile parscale, dar puteti pastra reteta adusa de mine pentru anul viitor. Spor si succes!


INGREDIENTE:

pulpa din față a mielului cu coaste,
măruntaiele de la un miel,
6 ouă fierte,
ceapă verde 2 legături,
usturoi verde 2 legături,
mărar verde 1 legătură,
pătrunjel verde 1 legătură,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
ouă crude 4 bucăți,
muștar dijon (cel cu boabe) 2 linguri,
vin alb demisec 250 ml.

 MOD DE PREPARARE:

            Partea cea mai grea este să transezi mielul și să reușești să ridici carnea de pe coaste fără să o rupi.
 Între timp se pun la fiert măruntaiele de miel. Se toacă mărunt, se adaugă verdeturile tocate mărunt. 
Se asezonează de sare. piper și se amestecă bine cu ouăle crude. 
Se începe procedeul de umplere (Ideal ar fi să nu fiți singuri la acest pas! Adică se umpli mielul, să faci și poze........) 
Se pune un strat de umplutura, unul de ouă fierte apoi umplutura până se umple mielul. 
 Să nu fie prea umplut, fiindcă se mai umflă și apoi riscați să crape.



 Se coase deschizătura, apoi se presară sare iodată, piper proaspăt măcinat și rozmarin.

 Se asezonează și cu câteva feliuțe de slănină, să nu se ardă prea tare coastele. Se pune în cuptorul preîncălzit cca. 10 minute la foc iute că să se rumenească, apoi se stinge totul cu vin și se lasă  cca. 2 ore jumătate la foc mic că să se pătrundă bine, acoperit. Din când în când se mai umezește cu zeamă din tavă. 
 O tușă finală a fost ungerea cu un pic de muștar dijon. Se mai lasă cca. 10 minute până se topește muștarul. Poftă bună!




  
CARNE DE BIBILICĂ CU PRAZ, LEURDĂ ȘI ARDEI ROȘU



INGREDIENTE:

carne de bibilică fiartă cca. 1000 g (http://panacris.blogspot.ro/2015/03/supa-de-bibilica.html);
praz 2 bucăți,
leurdă 1 legătură,
ardei gras roșu 1 bucată mare,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
boia de ardei dulce.

MOD DE PREPARARE:

Carnea de bibilică fiartă ( a fost fiartă pentru supă, aveți rețeta aici: (http://panacris.blogspot.ro/2015/03/supa-de-bibilica.html)



, se rupe bucăți cât mai mari de pe oase. 
Prazul tăiat rondele, se pune la călit în puțin ulei de măsline și apă alături de ardeiul și leurda tocate mărunt, cca. 10 minute, până ajung translucide. 

Apoi se adaugă fâșiile de carne, se asezonează de sare, piper și boia se mai adaugă o cană de apă, apoi se lasă la fiert la foc mic cca. 30 de minute. Se servește ca atare sau cu garnitura ce vă place.  Spor și poftă bună!











FRIPTURĂ DE IEPURE



INGREDIENTE
iepure 1 bucată cca. 1300 g,
Pentru marinadă:
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
salvie uscată,
ulei de măsline extravirgin,
Pentru copt:
un vas de lut,
ceapă verde sau firele de ceapă încolțită,
apio 1 tijă,
ardei kapia 1 bucată,
roșii întregi decojite de la SunFood,
gălbiori marinați de la LIDL,
usturoi 4-5 căței,
slănină de porc afumată cca 50g,
ulei de măsline extravirgin.

MOD DE PREPARARE :

Iepurele se porționează, după ce a fost spălat în prealabil, ca să se scape de urmele de puf. Bucățile se așează într-un vas pentru marinat, apoi se ung cu ulei de măsline, se asezonează de sare, piper și salvie, se acoperă și se lasă câteva ore la rece, cel mai bine de seară până dimineață. 



A doua zi vasul de lut se pune la înmuiat în chiuveta plină cu apă rece, atenție dacă treceți peste acest pas, s-ar putea ca vasul vostru să crape în timpul coacerii. Se scot bucățile de iepure de la marinat se curăță de excesul de ulei, se așează cât mai artistic în vas, apoi se adaugă ceapa, apio, ardeii, slănina și cățeii de usturoi, toate tocate mărunt.





 Se asezonează cu un pic de ulei dacă mai este necesar, se acoperă și se dă la copt în cuptorul rece, cca. 60 de minute la 200 grade. După cele 60 de minute, se scoate vasul din cuptor, se adaugă roșiile decojite și ciupercile, se întorc bucățile de iepure ca să se rumenească și pe cealalță parte, apoi se dă din nou la copt ptr cca. 20 de minute, tot acoperit.




 După cele 20 de minute se scoate capaucl și se mai lasă cca. 10 minute până prind o crustă frumoasă. Se servesc  alături de piure, cartofi natur sau de ce nu, găluște de cartofi, cu legumele coapte din vas. Spor și poftă bună!






RULADA DE PUI CU SOS DE CAȘCAVAL ȘI PASTE INIMIOARE


Zilele trecuta am văzut la Liana, mai bine zis pe blog-ul ei http://pemasadinbucatarie.blogspot.ro/2012/10/rulada-de-pui-cu-sos-de-cascaval-si.html, o minunată ruladă de pui, cu un sos catifelat de cașcaval și paste colorate în formă de inimioare. M-a bântuit, rețeta, astfel că am tecut la fapte. Mai ales că am găsit și paste în formă de inmioară, nu mai aveam nicio scuză. 
Ingrediente:
piept de pui 400g,
legume congelate( morcovi, dovlecel, varză bruxelles, broccoli, conopidă),
șuncă presată cca 50 g,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat.
Pentru sosul de cașcaval:
unt 1 lingură,
făină albă de grâu 2 linguri,
lapte 1 cană,
cașcaval ras 150g,
sare iodată,
nucșoară,
piper proaspăt măcinat.
Pentru garnitură:
paste colorate inimioare de la LIDL.

Mod de preparare:

Pieptul de pui feliat se bate ușor cu fundul unei sticle, între două folii alimentare, apoi se asezonează de sare și piper, lăsându-se la rece până se prepară umplutura.

Legumele se pun la fiert în apă clocotită cu puțină sare, pentru a se păstra culoarea. Eu m-am ajutat de minunatul vas Zepter, conform rețetei : http://www.bucataras.ro/retete/legume-la-zepter-58519.html , legumele se curăță, se spală, se mărunțesc, apoi se așează artistic în minunatul vas Zepter, se acoperă și se lasă la foc mic până ce termocontrolul ajunge în zona verde. cca. 15 minute. În acest moment se oprește focul și se lasă la gătit, fără foc, ca. 30 de minute, până ce indicatorul de pe termocontrol, ajunge în zona maronie. 

Legumele fierte se pasează grosier. Pe o folie de aluminiu se așează feliile din piept de pui, ușor suprapuse, ca nu cumva să se scurgă umplutura în timpul coacerii, se așează umplutura de legume, felii de șuncă presată și se rulează ușor fileul de pui, cu ajutorul foliei. Apoi se pune la copt înt-unvas termorezistent, se adaugă ½ cană și se dă la copt în cuptorul preîncins cca 20 de minute la 250, întorcându-se din când în când ca să se coacă pe ambele părți.




 Între timp se pregătește sosul de cașcaval. Într-o tigaie pentru sosuri cu fund triplu, se pune unutul la topit la foc mic, după ce s-a topit, atenție trebuie să rămână alb la culoare, se ia de pe foc se adaugă făina amestecându-se energic cu telul, ca să se omogenizeze și se adaugă treptat laptele, amestecându-se continuu ca să se înglobeze toate ingredientele. 
Se pune din nou la gătit sosul amestecându-se continuu să nu facă cocoloașe, după ce a început să aibă consistența unei smântâni mai groase se adaugă cașcavalul ras pe răzătoarea mare și se amestecă până ce se topește și se va obține un sos omogen, la final se asezonează de sare, piper și nucșoară rasă.








Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj, adică în clocotită și un pic sărată cca. 8-10 minute. 

Se scot din apa care au fiert, se pun în alt recipient de preferință din ceramică, se adaugă 2 linguri din apa în care au fiert și se acoperă. Rulada coaptă se scoate din folie, se așează în vasul de servire, se acoperă cu sosul de cașcaval, iar de jur împrejur se adaugă inimioarele din paste. Se ornează după gustul fiecăruia și se servește imediat, fierbinte. Spor și poftă bună!







IEPURE LA CUPTOR CU SOS DE ROȘII, PRAZ ȘI MĂSLINE

De curand am fost provocata sa particip la un nou concurs. Acum daca am repornit bolg-ul, va prezint in premiera, o reteta relativa simpla, doar ca timpul de asteptare e un pic mai lung. SunFood aniverseaza 8 ani, astfel ca Diva in bucatarie, gazduieste un concurs aniversar. Cu aceasta reteta particip la concursul organizat pentru acest eveniment.

Ingrediente:
Pulpe de iepure 3-4 bucăți,
pentru marinadă:
 oțet de zmeură 100 ml,
mix de piper boabe  (alb, verde, negru și coriandru) 1 lingură,
ulei de măsline 100 ml,
apă 500 ml,
vin rose 500ml,
foaie de dafin 1 bucată,
oregano proaspăt 2-3 fire.
pentru  sos:
ulei de măsline,
praz cca 500 g,
vin alb 100 ml,
roșii cubulețe de la Sun Food 1 conservă,
foaie de dafin 1 bucată,
usturoi 5-6 căței,
măsline negre cca 200 g,
cimbru, oregano 2-3 fire,
 sare iodată,

mix de piper boabe  (alb, verde, negru și coriandru) 1 lingură.
MOD DE PREPARARE:
Pulpele de iepure se curăță de eventualele impurități, se spală și se așează într-un vas încăpător pentru marinare. 
Se amestecă toate ingredientele pentru marinadă și se taornăpeste carne, atenție, carnea să fie acoperită în totalitate. 
Se acoperă vasul și se lasă la rece cca. 24 de ore. După ce se scoate carnea de la marinat, se spală, apoi se așează într-o tavă termorezistentă, se stropește cu ulei de măsline, se condimentează cu mix-ul de piper, foia de dafin, apoi se adaugă roșiile cubulețe, prazul tăiat rondele și măslinele opărite între timp. 

Se asezonează de sare și mirodenii, apoi se adaugă vinul, se acoperă tava și se pune la cuptorul preîncins cca. 40 de minute la foc mediu. După cele 40 de minute, friptura se descoperă și se mai lasă cca. 10 minute la gătit, cât să prindă culoare. 
Friptura se servește fierbinte cu pâine de casă. Spor și poftă bună!




Tocăniță de porc cu ciuperci

INGREDIENTE:
  • pulpă de porc cca. 1000g,
  • ciuperci cca. 200 g,
  • ceapă galbenă 3 bucăți mari,
  • ardei gras 2 bucăți,
  • ulei de floarea soarelui,
  • sare iodată,
  • piper proaspăt măcinat,
  • mărar propaspăt 1 legătură,
  • vin alb demisec cca. 300 ml,
  • zacusca 1 borcan.
MOD DE PREPARARE:

Se curăță ceapa și ardeii, se toacă mărunt și se pun la călit în puțin ulei și apa, cca. 10 minute la foc mic. Carnea se spală, se curăță de grăsimi, se taie bucățele ți se adaugă la amestecul de ceapa și ardei. Se călesc împreună cca. 10 m inute la foc mic, mneacoperit, apoi se adaugă vinul, se asezonează de sare, piper, se adaugă mărarul tocat mărurnt se completează cu apă rece cât să acopere carnea, apoi se lasă la fiert la foc mediu, cca. 20 minute acoperit. Spre final se adaugă ciupercile și zacusac, lăsându-se la fiert cca. 15 minute, până se împreună gusturile.
Se servește fierbinte cu pâine de casă sau mămăliguță, acompaniată de pepenași si gogonele murate.

Poftă bună!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu